Най-голямата испанска банка „Сантандер" (Banco Santander) демонстрира сила и  постигна споразумение за изкупуването на 75,65 процента, които още не контролираше, от американската банка Соврин (Sovereign Bancorp), за 1,9 милиарда долара (1,4 милиарда евро), съобщават европейските медии.

Сантандер вече притежаваше 24,35 на сто от „Соврин".

В понеделник курсът на акциите на Sovereing падна до 3,68 долара за акция. Очевидно испанската банка може да счита инвестицията си като изгодна покупка. От средата на септември книжата на американския трезор са се обезценили с 60 на сто. Американската банка е инвестирала 79 милиарда долара в ценни книжа и разполага с 750 филиала в североизточната част на Америка. През третото тримесечие   Sovereing обяви загуба от 982 милиона долара в сравнение с печалба от 58,2 милиона долара през същия период на миналата година, пише „Ханделсблат".

"Сантандер", която очевидно бе пощадена от ефекта на международната финансова криза, обхванала много банки по света, вече извърши няколко операции по покупката на изпаднали в затруднение предприятия.

Преди две седмици тя придоби за 770 млн. евро спестовните депозити и клоновата мрежа на британския ипотечен гигант Брадфорд енд Бингли (Bradford & Bingley - B&B).

Чрез строги разпоредби Съветът за банков надзор в Испания предотврати прекомерната задлъжнялост на банките, гарантирайки прозрачност на банковата система.

Както стана ясно, че Испания ще гарантира межбубанковите заеми до 100 млрд.евро през 2008 година. Миналата седмица „Родината на Сервантес" обяви учредяването на фонд на стойност 30 милиарда евро за покупката на активи на испански банки в опит да се стабилизира финансовата система на страната.

Преди дни Брюксел прие гарантирания размер на депозитите в ЕС да се повиши до 50 хиляди евро.