Регистрираната безработица към края на март ще бъде под седем процента. Това каза на пресконференция министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. По думите й оглавяваното от нея ведомство се стреми да не допусне масова безработица, макар кризата постепенно да започва да се чувства.

Тя каза, че за март безработицата е по-малко от седем на сто. По думите й тя се покачва с по-бавни темпове от очакваното. Министърът очаква свободните работни места за март да бъдат над 8000, близо 1500 от тях да са в София.

По програмата за намаляване на работното време и компенсиране на част от доходите на работещите в индустрията и услугите са подадени 322 молби на работодатели за 18 086 работници, съобщи социалният министър Емилия Масларова.

По тази програма държавата ще компенсира заетите на четиричасов работен ден с половин минимална работна заплата в продължение на три месеца.

Най-много са подадените молби от Благоевград - за 2945 души, за Стара Загора - 2600 души, Пловдив - 980, най-малко са в Кюстендил - 41 души. Крайните цифри на програмата ще бъдат ясни във вторник, при необходимост срокът и ще бъде удължен до 20 април.

Масларова съобщи, че само за петък и събота при проверките си Главната инспекция по труда е установила 41 работници без трудов договор, което било рекорд.

България ще спре изпълнението на двустранните споразумения за внос на работници от трети страни, съобщи зам.-министърът на труда Димитър Димитров. През миналата година правителството предложи на Украйна, Молдова и Армения спогодби, чрез които да се осигури внос на работници в браншовете, където кадрите не достигат.

„При сегашната ситуация на пазара на труда подобни действия не са необходими. Затова достъпът до българския пазар на труда през 2009 г. вносът на работна сила от чужбина ще се затегне", заяви Димитров. Той добави, че засега няма сигнали за масово завръщане на емигранти.