Междуправителственото споразумение между България, Гърция и Русия за нефтопровода Бургас-Александруполис може да бъде подписано през февруари, ако бъдат преодолени различията между България и Русия, твърди атинският в. "Етнос", като се позовава на източници от министерството на развитието на Гърция.

Повод за публикацията са вчерашните разговори в Атина между министрите на регионалното развитие на България и Гърция Асен Гагузов и Димитрис Сюфас, съобщава БНР.

Представители от гръцкото министерство на развитието смятат, че шансовете да бъде подписано споразумението за изграждане и функциониране на нефтопровода Бургас-Александруполис са 85%.

Трите страни смятаха да подпишат това споразумение до края на миналата година. Според изданието различията между България и Русия се свеждали до юридическия статут на терминала за нефт и нефтопродукти на Бургаското пристанище, които двете страни изглежда са започнали да преодоляват.

Източници от министерството на развитието на Гърция казали пред в. "Етнос", че представители на руската компания Транснефт, която участва в реализирането на проекта за нефтопровода, са посетили Бургас, за да се запознаят отблизо с терминала на нашето черноморско пристанище, съобщава News.bg.

На разговорите си вчера в Атина министрите на регионалното развитие на Бългаярия и Гърция изразиха оптимизъм за скорошно подписване на междуправителственото споразумение за нефтопровода Бургас-Александруполис и потвърдиха, че разговорите между трите страни се намират в последната си фаза.

Следващата седмица финализираме сделката за изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис.

Това съобщи в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.
Припомняме, вчера той бе в Гърция, където са приключили разговорите с гърцката страна, а идната седмица се очаква да бъдат изчистени и последните детайли с третата и най-важна страна по проекта - Русия.

Министър Гагаузов разкри също, че 51% от печалбата на петролопровода ще бъде за руската страна вносител, а останалите 49% ще бъдат разпределени поравно между Гърция и България.

Според гръцките медии министър Гагаузов утре и вдругиден ще бъде в Москва за разговори с руската страна.