Президентът на Световната банка Пол Уолфовиц ще подаде оставка на 30 юни, когато в банката приключва настоящата финансова година. Съветът на директорите на Световната банка незабавно започва търсенето на неговия наследник. Това се казва в изявление на Съвета на директорите на банката, разпространено в четвъртък вечер.

Предсрочно подадената оставка на президента на банката е безпрецедентен случай за последните 60 години от съществуването на банката. Решението е било прието с консенсус.

В отделно изявление Уолфовиц потвърди готовността си да подаде оставка до 30 юни. Освен това той изказал удовлетворението си, че Бордът е приел неговото потвърждение, че във визираната ситуация, той е действал етично и добросъвестно. По думите му бъдещият президент на банката може да разчита на пълнатата му подкрепа.

Повод за скандала стана протежето на Уолфовиц, негова дългогодишна приятелка Шаха Риза, която той назначи на по-престижен пост с доста по-висока заплата. Съветът на директорите намери в това му действие нарушаване на правилата на банката и условията по собствения му договор.

Съветът на директорите изразява своята признателност към Уолфовиц за лидерската позиция и отстояване реномето на банката в много области, като същевременно се изразява съжаление, че тези постижения са били помрачени от последните събития.

Докато изявлението на Борда е само на една страница, то изявлението на Уолфовиц заема цели 4 страници и е издържано в приповдигнат философски тон.

Той не визира причините, довели до неговата оставка, а само лаконично подчертава: "Достигнах до извода, че е по-добре в интерес на тези, на които служи нашата организация, мисията да се продължи от ново ръководство".

По традиция Световната банка винаги са оглавявали американци. С тази традиция много хора не са съгласни. Явно сега е най-подходящият момент тази традиция да бъде нарушена.

В банката и във финансовата преса вече започна обсъждането на някои имена, като се започне от премиера на Великобритания Тони Блеър, който пък точно в края на юни ще подаде оставка, до министъра на финансите на ЮАР Тревор Мануел. След тях следват още куп вече американски имена.