Наложителен е основен ремонт на Дунав мост 1 при Русе - Гюргево, заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев след срещата си със своя румънски колега Людовик Орбан. Тя се проведе днес в град Русе. Двамата министри се обединиха около позицията за необходимостта от основен ремонт на моста, тъй като той се явява единственото засега мостово съоръжение между България и Румъния до 2010 г. За предприемането на тези действия е сформирана работна група между двете министерства на транспорта, които да изготвят план график със срокове и финансов анализ за извършването на този основен ремонт.

Таксите за преминаване по моста да бъдат намалени, но не и изцяло премахнати, тъй като те ще бъдат eдин от основните източници на ремонтните дейности.

Основната тема на срещата беше интензивното развитие на транспортните връзки между двете страни. По време на разговорите двамата министри обсъдиха и изграждането на новия граничен комбиниран (пътен и железопътен) мост над р.Дунав. Румънският министър на транспорта увери българския си колега,че ще окажат пълно съдействие на територията на тяхната страна при строителството на моста и прилежащата инфраструктура. Людовик Орбан съобщи още, че очаква през месец октомври да бъде положена първата копка на румънския бряг за прилежащата инфраструктура. До средата на следващата година се очаква да бъде сформирана структура за управлението на Дунав мост 2, заяви още министър Мутафчиев.

Транспортните министри на България и Румъния коментираха и инициативите за строителството на нови мостови връзки на р. Дунав по протежението на българо-румънския граничен участък. Румънската страна се ангажира да предостави на България предварителното проучване за строителството на моста при Оряхово - Бекет.

По време на срещата беше обсъдено и предложението на френското председателство на ЕС за изменение на директивата за евровинетката.

Общият проект за подобряването на корабоплаването по р. Дунав и подготовката за установяването на общ функционален блок от въздушното пространство също беше една от темите по време на разговорите.

По отношение на намаляването на таксите за преминаване на моста Русе - Гюргево двете страни се обединиха около становището, че е необходимо тяхното намаляване, но на този етап предстоят преговори на работните групи.