Около 100 000 лева инвестира "Приста ойл" в нова подвижна лаборатория, съобщава Ruseinfo. Според специалисти тя е първата в страната, която освен че е мобилна, разполага и с модерна апаратура.

Чрез новата придобивка ще може да се извършва наблюдение при клиентите на поведението на маслата, произведени в блендинг инсталацията на "Приста ойл" в Русе.

Мобилната лаборатория ще позволи да бъдат определяни реалните потребности на клиентите от съответния вид смазочно масло, както и да бъдат конкретизирани оптималните срокове на доставката за смяна.

Анализът на определени продукти при клиента ще позволи да се даде реална и компетентна оценка на технологичното състояние на оборудването, което ползва масло на русенската компания.

В същото време специалистите на "Приста ойл" ще консултират потребителите относно правилното използване и съхранение на смазочните продукти, като бъдат отправяни и препоръки за по-правилната им експлоатация.

Мобилната лаборатория е стационирана в микробус VW Тransporter. Оборудвана е с апаратура за експресни анализи, чрез която се определят експлоатационните характеристики на изследваните масла:


- апарат за определяне на кинематичния вискозитет;
- апарат за измерване на общата алкалност;
- уред за измерване на съдържанието на вода в маслата;
- апарат за определяне на неразтворимите вещества;
- уред за определяне на pH;
- рефрактометри /определяне на концентрацията на масла във водоразтворими СОТ.


Оборудването е доставено от водещи световни производители на изпитвателна техника от САЩ, Швейцария и Англия.

Подвижната лаборатория ще посещава клиенти в страната по предварително договорен с тях график, както и за откриване на причинитепри възникнали аварийни ситуации.

Досега в подобни случаи се вземаха проби и се изпpащаха в лабораторията
в Русе.

След извършването на анализа отговор се даваше до 10 дни. С мобилната лаборатория това време ще бъде съкратено до ден-два.