Министърът на транспорта Петър Мутафчиев е патрон на международната конференция на тема „Ролята на пристанищата като ключов фактор за икономически растеж".

Тя се провежда днес и утре в зала „Европа" на столичния хотел „Принцес". Организатори на форума са Изпълнителна агенция „Пристанищна администрация" и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура".

От българска страна в конференцията участват генералният директор на Параходство „Български морски флот" Христо Донев, шефът на Асоциацията на българските частни пристанища" Златко Бакалов, представители на ръководствата на Териториалните дирекции на ИАПА, Териториалните поделения на ДППИ, на браншовите организации, на ръководствата на пристанищните оператори на пристанищата в Бургас, Варна, Видин, Лом и Русе.

Чуждестранни лектори ще бъдат Патрик Верховен, генерален секретар на Организацията на европейските морски пристанища (ESPO), Георгий Токман, изпълнителен директор на Асоциацията на черноморските и азовските пристанища (BASPA), Кристиан Дюпон от Европейската комисия, Константин Долмас, генерален секретар на Международната асоциация на драгажните компании (IADC), международни експерти по сигурността към бреговата охрана на САЩ, представители на пристанищните власти от Констанца, Поти и Батуми, Антверпен, Хамбург и Рощок.