Министерският съвет одобри проектите на две спогодби, които ще стимулират навлизането на арабските инвестиции у нас. Те са за избягване на двойното данъчно облагане на доходите с Обединените арабски емирства и за насърчаване и защита на инвестициите с Кралство Бахрейн.

Целта е подобряване на инвестиционния климат, насърчаване на преките инвестиции и икономическото сътрудничество между България и държавите от Персийския залив.

Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане на доходите с Обединените арабски емирства, които са важен икономически и финансов център в Близкия изток, ще допринесе за облекчаване на данъчната тежест на гражданите и бизнеса от двете държави.

Двойното данъчно облагане е сериозна пречка в международните икономически отношения. То затруднява инвестиционното сътрудничество и двустранните връзки във всички области от взаимен интерес. Премахването му ще осигури условия за свободното движение на хора, стоки и капитали.

Спогодбата за насърчаване и защита на инвестициите с Кралство Бахрейн е важен елемент от политиката ни за активизиране на търговско-икономическото и научно-техническото сътрудничество.

Влизането й в сила ще разшири достъпа на страната ни до инвестиционния ресурси на арабската държава, което е от значение за развитието и технологичното модернизиране на българската икономика. Ще бъдат създадени основните правни гаранции за справедливо и безпристрастно третиране на инвеститорите и защита на интересите им.