Преструктурирането на Булгартабак Холдинг ще продължи по вече организирана схема, каза днес на пресконференция Георги Костов, дилректор на Дирекция "Приватизация и Преструктуриране".

До края на октомври месец ще бъде обявен конкурсът за дружеството в Сандански. Следващата седмица УС трябва да вземе решение и за предприятието в Пазарджик.

Твърде вероятно е за Пазарджишкото предприятие да не се обявява конкурс, а да бъде предложено на Фондовата борса, за да се вземе добра цена.

До края на ноември ще бъде решен и въпросът с конкурсите за фабриките в Смолян и Дупница. Дупнишкото дружество вероятно също ще се предложи директно на борсата.

Вече се уверихме, че процедурата там е най-бърза, най-прозрачна и най-ефективна, заяви Георги Костов.

Водят се преговори с консултанта на Булгартабак, да се ускори процедурата по приватизацията. До края на годината ще бъде ясно и обявено как, по какъв начин и на каква цена ще се продават всички предприятия на Булгартабак.

Най-късно до март идната година, ще е готов анализа за 4-те действащи цигарен фабрики.

Идеята за сливането на фабриките в Стара Загора и Пловдив, която се котираше в началото на годината, вече не стои на дневен ред, уточни изпълнителният директор на Холдинга Христо Лачев.

Експертите са преценили ,че сливането на 2 губещи придприятия няма да доведе до създаването на трета здрава фабрика.

Има друга идея двете фабрики да се продадат, без да се продават търговските марки, произвеждани там. Това обаче касае приватизацията на целия Булгартабак.

Въпросът за цялостна приватизация на Холдинга все още не е обсъждан и тъй като няма решение, засега още не може да се коментира какво точно ще се случи с работещите цигарени фабрики.