Хит сред нашите земеделски производители вече е ориентацията към засаждането на рапица и маслодаен слънчоглед, смятат от Софийската стокова борса, заради перспективата в производството на биогорива у нас.

В момента в България се строят поне 14 преработвателни инсталации за биогорива, които ползват като основна суровина рапицата. Тъй като нашите производители разчитат продукцията им да бъде изкупена за тези цели, подменят част от площите за хлебна пшеница с рапица, а и с маслодаен слънчоглед, който е втората предпочитана суровина за биогориво.

Има вече сключени сделки на зелено в тази сфера, потвърдиха от ССБ.

Това са и двете суровини, които ползва ЕС, за разлика от САЩ, където залагат на царевицата и захарната тръстика, като основни за производството на биогорива.

Все още обаче зърното, което отива за производството на биогорива у нас, е не повече от 1-2 % от общото количество добивано зърно, уточниха от ССБ.

Новата реколта 2006 на маслодаен слънчоглед е стартирала с 15% по-ниски цени от миналогодишните, заради сериозното количество и доброто качество. Произведени са 1,1 млн. тона маслодаен слънчоглед през 2006 г.

Бразилия вече отделя огромно количество от захарната си тръстика за производството на биогорива. Оттам и рязко е намаляло количеството на суровата захар на световните пазари, като се налбюдава адевкватен ръст на цените.