Цените на пшеницата достигнаха исторически рекорд в четвъртък, съобщи Financial Times. Купувачите са в паника, тъй като доставките са изключително слаби. Възникват страхове за глобална инфлация на храните.

Канада, която е вторият в света производител на пшеница (според Wikipedia - пети, първи е Китай с 96 млн. метрични тона производство, втора Индия със 72 млн.т., Канада е с едва 26 млн. т. за 2005 година) е предупредила, че производството може да бъде почти 20% под миналогодишното.

Както е станало и в Европа и Австралия, неблагоприятните климатични условия са засегнали тежко реколтата.

Япония и Тайван, които зависят от чуждестранните доставки на пшеница, са купили нови товари на международните пазари, а Индия е предложила голяма оферта, за да засили запасите си с оглед на предстоящия пиков сезон.

Според анализатор по пшеницата от Айова, комбинацията от разочароващи реколти и много силно търсене дърпа цените нагоре. „Купувачите на пшеница изпадат в паника".

В Чикаго пшеницата доставка декември се покачи до исторически значения от $7.54 за бушел (приблизително 411,5 лева за тон). Цените са скочили със 110% за последните 12 месеца и спрямо 2000 година са се увеличили трикратно.

Ръководители от хранителната индустрия предупредиха, че цените на месото, птиците и млечните продукти в краткосрочен период ще се повишат, тъй като фермери и оператори прехвърлят върху потребителите по-високите цени на фуража.

Цената на пшеницата по света е на безпрецедентно равнище. На мелничарския бизнес във Великобритания пшеницата през тази година ще излезе приблизително с 500 млн. паунда повече, отколкото през миналата година. Тепърва това ще се усети в цените на едро и в продажните цени.

Международната комисия по пшеницата намали прогнозите си за сезон 2007-08 до 607 млн. тона общо, като търсенето според прогнозите ще достигне 614 млн. тона. Тоест недостигът на борсите ще се запази. Глобалните запаси са на най-ниско от 1979 г. равнище.

Експерт от Goldman Sachs в Лондон казва: „Купувачите гребат от дъното на крината на запасите".