В голямата коалиция в Берлин споровете около бъдещето на атомната енергия продължават, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Социалдемократическата партия поиска от своите партньори в коалицията да обяснят своята позиция за използването на атомната енергия. Секретарят на социалдемократите определи коалиционния съюз като атомна секта и попита дали другите партии искат да се строят нови централи в Германия.    

Може да се говори за живота на съществуващите атомни централи отново да се говори, ако забраната в основния закон за строеж на нови мощности се запази.

И по време на срещата на Голямата Осморка в японския град Тояко участниците изразиха консервативни мнения за използването на атомната енергия като възможност да се опази околната среда. Като вече е ясно, германският канцлер Ангела Меркел е привърженик на атомната енергия.

Американският президент Джордж Буш заяви, че който се притеснява за глобалното затопляне, трябва да покаже това ясно и да предприеме мерки за извеждането на атомната енергия от експлоатация.   

По въпроса за ядрената енергетика участниците изолираха  Германия.

Честно казано, не съм убедена, че само чрез ядрената енергетика може да се реши проблемът с околната среда, заяви Меркел на срещата.

Според японския премиер Ясуо Фукуда, страните участници във форума трябва да се обсъдят въпроса с  диверсификацията на енергийните доставки.