Руският петролен гигант Роснефть публикува данни от независим одит, според които компанията е излязла на първо място в света по запаси на нефт и газов кондензат по класификациите на SPE (Дружество на нефтените инженери в САЩ). За това се говори в официално прес-съобщение на руската компания, цитирано от Lenta.Ru.

Одитът е проведен от компанията DeGolyer & MacNaughton. По нейни данни запасите на Роснефть са 20,089 милиарда брела нефтен еквивалент, от които на нефта се падат 15,95 милиарда барела, а на газа - 24,76 трилиона кубически фута. Увеличението на запасите в компанията на Сергей Богданчиков се обяснява с допълнителните изследвания и открития на местонаходищата на Юганскнефтегаз, усвояването на Ванкорското находище и придобиването на Удмурнефть през 2006.

Основният конкурент на Роснефть в класацията е ЛУКОЙЛ, които се оценяват от одиторите Miller & Lents. Последните се придържат към по-меки принципи на оценка. Например, Miller & Lents дълго време са били одитори на Сибинефть, но след като Газпром ги купи, запасите започнаха да се оценяват от DeGolyer & MacNaughton. Те определиха запасите на Сибнефть с 18% по-малко, отколкото по-рано бяха заявили Miller & Lents.

По-голямата част от западните компании провеждат одита си според класификацията на SEC. Роснефть е публикувала отчет и по тази класификация. Оказало се е, че доказаните въглеводороди на руската компания са по-малко отколкото на световния лидер ExxonMobil. Независимо от това, по запаси Роснефть превъзхожда американския концерн.

Юганскнефтегаз бе купен от Роснефть от продавача ЮКОС през декември 2004, посредничеството осъществи компанията Байкалфинансгруп.