Активите на ЮКОС в Източен Сибир се паднаха на Роснефть. Компанията заплати за тях 175,9 млрд. рубли (€5,1 млрд.). Това поставя държавната добивна компания на първо място в Русия по добив на петрол. А след като евентуално купи след седмица активите на ЮКОС в Самара, Роснефть ще излезе на първо място и по нефтопреработка, съобщава Ведомости.

Вчера Руският фонд на федералното имущество (РФФИ) продаде най-скъпия от останалите тръжни лотове с активите на ЮКОС. Главните му съставни части бяха „Томскнефть", ВСНК (Източно сибирска нефтена компания), Ангарската нефтохимическа компания, Ачинския Нефтопреработвателен завод. Началната цена на лота бе 166,3 млрд. рубли със стъпка на аукциона 260 млн. рубли.

Двама бяха основните претенденти: "внучката" на Роснефть „Нефть-Актив" и „Юнитекс". Последните се свързват по косвен начин с Газпромбанк.

Анализатор от "Тройка Диалог" счита цената, по която активите на ЮКОС отидоха в Роснефть, за пазарна. Като цяло можело да се счита за завършено преобразуването на активите на ЮКОС в полза на Роснефть, тъй като на търга на 10 май, когато ще се продават "Самаранефтегаз" и трите самарски нефтепреработвателни завода, Роснефть най-вероятно отново ще победи.

Покупката на основното добивно предприятие на ЮКОС „Юганскнефтегаз" в края на 2004 издигна Роснефть от осмо на второ място в топ-списъка на руските нефтени компании. Купувайки сега "Томскнефть", тя заема първо място по добив в Русия. Лидерството си по запаси Роснефть обяви преди няколко дни. Без да отчитат новите активи, в Роснефть планират да увеличат добива през тази година до 92,3 млн. т, заедно с „Томскнефть" добивът ще достигне 103 млн. т, а със „Самаранефтегаз" - до 112 млн. т.

Плановете за добив на сегашния лидер ЛУКОЙЛ през 2007 са малко над 100 млн.т. Наистина, по отношение на преработката засега Роснефть се вдига до второ място (преди вчерашната покупка бе на седмо). Заедно с новите придобивки Роснефть би преработила през 2006 г. 25,3 млн. т нефт спрямо 39,5 млн. т за ЛУКОЙЛ. Но с трите самарски НПЗ Роснефть ще може да лидира и в това отношение, тъй като общата преработка ще се увеличи до 45 млн. т.

Впрочем, в навечерието на търговете сътрудник в Газпром и близък човек на синдика на ЮКОС Ребгун са разказали на журналистите на Ведомости, че Газпром преговаря с Роснефть да купи от тях „Томскнефть" и ВСНК. Информацията нито е потвърдена, нито е отхвърлена от съответните компании. Вчера акциите на Роснефть се качиха с 2,1% на Руската фондова борса РТС (индексът на РТС качи 0,6%), капитализацията на Роснефть възлезе на $92 млрд.

Припомняме, ЮКОС бе обявен в банкрут през 2006 г. Доказаните в съда претенции към компанията са 709,2 млрд. рубли. Имуществото на компанията е разделено на 16 лота, печалбата от продадените активи е 535,1 млрд. рубли, стартовата цена на останалите е 194,7 млрд. рубли.

"Томскнефть" през 2006 г. доби 11,6 млн. т нефт, доказаните запаси към 1 януари 2006 г. - 147 млн. т нефтен еквивалент. Ангарската НХК през 2006 г. е преработила 8,7 млн. т нефт (капацитетът й е 19,2 млн. т), Ачинския НПЗ - 5,6 млн. т нефт (6,5 млн. т капацитет). Запасите на Източно-сибирската нефтена компания (ВСНК) към 1 януари 2005 г. са 237,8 млн. т нефт и 408,6 млрд. куб. м газ (компанията не добива сега).