На първия търг по разпродажбата на имуществото на банкрутиралата ЮКОС се явиха два кандидата: „РН - Развитие", косвено 100% собственост на Роснефть, и "Самотлорнефтегаз", 100-процента дъщерна компания на ТНК-BP.

Лотът, съдържащ 9,44% от акциите на Роснефть и 12 менителници на „Юганскнефтегаз" на сума около 3,6 млрд. рубли, отиде в принадлежащото на Роснефть „РН - Развитие", съобщават руските медии.

При първоначална цена 195,5 млрд. рубли активите са продадени за 198 млрд. рубли (€ 5.7 млрд.). Стъпката в наддаването е била 260 млн. рубли.  

Резултатите от търга са признати за действителни от Аукционната комисия, която се оглавява от Юрий Савин, началник по управлението на продажбите на арестуваното и конфискуваното имущество на РФФИ. По ирония, в края на 2004 отново той оглавява комисията по продажбата на фалиралата Байкалфинансгруп  на Юганскнефтегаз, като последната днес се предлагаше на търга.

Двата участника на търговете внесоха залог за участие в аукциона от 1,5 млрд. долара.

По-рано от Роснефть заявиха, че в случай на успех, изкупените обратно акции на компанията могат да се обменят срещу профилирани активи в Русия и чужбина. За купуването на пакета акции Роснефть привлече рекорден кредит от $22 млрд.

Следващият търг, който ще се състои на 4ти април, ще предложи 20% от акциите на „Газпром нефть", газовите предприятия на ЮКОС „Арктикгаз" и „Уренгойл" и акциите на други по-малки 16 компании. Освен това под отделен лот ще се предложат научно-техническите предприятия на ЮКОС. Най-вероятния претендент за тези активи е Газпром.