Свещеният тракийски град Перперикон ще се превърне в Петра на Балканите. Според ръководителя на разкопките Николай Овчаров,  това е напълно възможен за реализиране проект. От следващата година започва облагородяването на руините на Перперикон, което е вдъхновено от скалния град Петра в Йордания.

Първата стъпка е построяването на пътя и паркинга в подножието на древното светилище, които ще бъдат официално открити в събота. Овчаров потвърди, че вече е одобрен проектът за облагородяването и изпълнението му ще започне още в началото на 2007 г.


Като начоло ще бъде изграден културно-информационен център на Перперикон. Той ще има два етажа, вкопани в земята, за да не се конкурира със светилището. Центърът ще е с няколко експозиционни зали, в които ще бъдат изложени намерените по време на разкопките антични предмети.

На долния етаж ще има холограмни изображения на града от времето на траките. В подножието на Перперикон трябва да се изгради и място за почивка с ресторант, но без хотел.

Проектът предвижда магарешки таксита да развеждат туристите из свещения град по подобие на Петра. Висящи дървени пътеки ще помагат на туристите да разглеждат руините, без да ги повреждат. Планирани са средства и за художественото осветление на скалния град.

Амфитеатър за масови прояви ще бъде построен до близкото езеро.


Стойността на проекта е между 2,8 и 3 млн. евро, а парите идват по Програма ФАР, правителството и община Кърджали.