Екипи на Гранична полиция и морската администрация в Бургас започват проверки на моторни джетове, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Проверките са по искане на областната управа, Регионалната гранична служба и Морската администрация в Бургас и ще се проведат от 21 до 24 август. Съвместните проверки засягат използването на моторни джетове, застрашаващи безопасността на почиващите.

Ще се следи дали тези плавателни средства влизат в морето само в обособени водни бази, където няма хора, както и дали използващите ги са пълнолетни, на които е направен инструктаж.

Фирмите, които ги предоставят, трябва да имат технически средства, с които при нужда да спират джетовете дистанционно, както и да имат готовност за оказване на първа медицинска помощ.

Ще бъдат проверени и бързоходни моторни яхти, скутери и други плавателни съдове за спорт и развлечение в Бургаски регион за спазване на мерките за безопасност.

Паралелно с това на варненското пристанище ще се проведе за първото в страната състезание с джетове, организирано от „Алея Първа" ЕАД с подкрепата на Българската професионална джет ски федерация. Събитието ще се състои на 22 август, петък, когато джетовете с над 10 000 коня ще мерят сили в морето за трофеите на Baja Rappongi Xtreme.

Джетовете навлизат сравнително късно в България в началото на 90-те години.

Съзтезанието ще се проведе в четири етапа - старт на ветроходна регата, гонка с моторни лодки и джетове в клас Супер джет, съревнование в затворено скоростно трасе с джетове от класове Супер джет и Джет ски и за финал волна програма на джетовете.

Тази година състезанието ще бъде отворено за участие на любители, като състезателите дори не трябва да заплащат такси за участие. По този начин организаторите на състезанието имат желание да стимулират интереса към джет спорта.