Президентът на Руската Федерация Владимир Путин обеща да разгледа предложението за предоставянето на част от акциите на летище "Пулково" на град Санкт Петербург при трансформацията на аеропорта в акционерно дружество, съобщи Прайм ТАСС, цитирайки ИТАР-ТАСС.

На съвещанието за инвестиционни проекти губернаторът на Санкт Петербург Валентин Матвиенко поиска от държавния глава подкрепа, за да вземе градът част от акциите на летището. "Това е вратата на града и без участието на общината, съществуването му е невъзможно", заяви губернаторът.

Министърът на икономическото развитие на Русия Герман Греф заяви, че предоставянето на акции на града не представлява сериозен проблем. Но по неговото мнение и да вземе Санкт Петербург 49% от новото акционерно дружество "Пулково", проблемите няма да се решат.

"Трябва в много кратки срокове да привлечем средства за летището", каза Греф. До края на годината Греф пое ангажимент да докладва на президента Путин заедно с губернатора на Санкт Петербуг за проекта по реализацията на летищен терминал "Пулково".

По данни на градските власти проектът "Пулково" ще струва 818 млн. евро,  като за повече от 80% от тях ще бъдат привлечени инвестиции. Очаква се конкурсът за инвеститор да бъде обявен до края на 2007 г.

По плана за развитие на летището до 2025 г се предвижда изграждането на нов терминал и път към него на север от вече съществуващия.

Новият пътнически терминал ще бъде централизиран комплекс с отделни зони за обработка на пътници от вътрешните и международни полети.

Според експертните прогнози, направени в рамката на генералния план, очаква се през 2010 г. летище "Пулково" да обслужи 7,4 млн. пътници, а през 2025 г. тази цифра да достигне 17,3 млн.души срещу  4,7 млн.пътници от 2005 г.

Инвеститор на проекта ще бъде избран след трансформацията на летището в акционерно дружество.