На заседание на МС днес, правителството предложи на Народното събрание да ратифицира споразуменията между Европейския съюз и САЩ за правна взаимопомощ и за екстрадиция, както и проследявянето на средства, придобити от престъпна дейност и изпиране на пари.

Споразумението за правна взаимопомощ съдържа задължение и урежда осъществяването на най-съвременните форми на правна помощ по наказателни дела.

То предполага създаването на съвместни екипи за разследване на трансгранични престъпления и разпит чрез видеоконферентна връзка.

Споразумението за екстрадиция урежда предаването на лица за съдене между държавите-членки на ЕС от една страна и САЩ - от друга.

Целта му е да установи тясно сътрудничество в борбата с престъпността на базата на взаимното доверие в ефективността на съдебните системи и способността да се гарантира справедлив процес и ненакърняване на правата на човека.

За целите на прилагането на споразуменията между всяка от държавите-членки на ЕС и САЩ се сключват двустранни договори, които детайлизират уредбата на взаимоотношенията между държавите в двете области - на правната помощ по наказателни дела и на екстрадицията.

В тези договори се определят централните и компетентните съдебни органи по изпълнението на молбите,начините за изпълнение, приемливи за всяка от страните, езика, на който се разменят молбите и тяхното изпълнение и поемането на разноските по изпълнението от всяка страна.