Последните данни показват, че ДПС е спечелила най-много гласове на изборите днес - малко над 26,3% от гласовете по данни от извадка на 100% от паралелното преброяване на гласовете. Това са данните, изнесени по БНТ от социологическата агенция "Сова Харис" в 21 часа.

Ако ДПС успее да вземе повече от 4 места в Европарламента, това ще е супер преизпълнение на очакванията и ще покаже до каква степен може да се мобилизира електората на ДПС, въпреки изискването за уседналост и липсата на гласове от съседна Турция, са първите коментари на социолозите.

ДПС първоначално залагаше на 3 сигурни места в Европарламента. Спечелването на повече  - очаква се ДПС да вземе 5 места, може сериозно да обърка всички очаквания и ще бъде голямата сензация на деня, смятат политолозите.

"Не съм готов да бъда лидер на първа политическа сила в страната", беше първата реакция на лидера на ДПС Ахмед Доган, след новината за изборния резултат на ДПС.

На второ, четвърто и пето място в листата на ДПС са български имена- Мариела Баева, проф.Владко Панайотов и проф.Ваня Матанова, първи и трети са Филиз Хюсменова и Метин Казак. Това са най-вероятните евродепутати от листата на ДПС. На шеста позиция в същата листа е Милена Христова, но засега се сочат максимум 5 места за движението.

Има реален шанс ГЕРБ да изпревари БСП в резултатите от евровота днес. Прогнозните резултати от днешните избори на социологическите агенции дават близки резултати на БСП и ГЕРБ.

ПЕС взима - 25,1%, ГЕРБ - 25%, Атака-16,6% , НДСВ - 7,1% според 100% от предварителното преброяване на гласовете по данни на "Сова Харис "от 22,00 часа.

Втората голяма сензация - СДС и ДСБ без нито едно място в Европарламента, не могат да прескочат бариерата от 5,56%.

Политолозите вече определиха като "дълбока" кризата в единствената запазила се класическа партия - БСП и като "феномен" най-новата партия ГЕРБ, която успя още при първото си участие в избори да изравни получените гласове с тези на мастодонта БСП, сочен като първоначален победител.

Проф.Божидар Димитров нарече НДСВ "свършена партия", която едва е успяла да прескочи бариерата от 5,56% и прогнозира, че тя си отива, подобно на раздробените десни партии.

Скандалът "Овчаров" и скандалът "Маджо", сочени като най-сериозните бариери за успеха на БСП в евроизборите.

Според социолога Огнян Минчев ГЕРБ е иззела една голяма част от електората на НДСВ, гласувал за движението на предишните избори.

Избирателната активност е 29,4%. Най-висока е активността в Кърджали - 45%.

Това е рекордно ниска избирателна активност за всички избори до момента в България.

Вероятното разпределение на местата в Европарламента е по 5 места за ДПС, БСП и ГЕРБ, 2 за Атака и 1 за НДСВ. Ако резултатите се потвърдят, след окончателното преброяване на гласовете, е възможно Атака да вкара още един евродепутат, като ще вземе мястото от БСП или ГЕРБ.