Летище-Бургас очаква да обслужи за Сезон 2007 г. 2 млн. пътника, като планираният ръст е 10%, съобщиха от управата на летището за Money.bg.

През 2006г. на летище Бургас са оперирали 68 авиокомпании, които са превозвали пътници по чартърните си линии. Най-много са превозените пътници от авиокомпаниите: „България Ер", „Би Ейч Ер", „Бългериан Еър Чартър", Фърст Чойс", „Хемус Ер", „Томсън", „Кондор", „Финеър".

За 2007 г. до момента са планирани 6 нови авиокомпании, между които нискотарифният авиопревозвач „Germanwings" с 41 полета до Германия - редовни  международни линии от и до Берлин и Кьолн.

Други нискотарифни авиокомпании, които ще оперират на летище Бургас, са: "Sky europe Airlines" ,"Sterling", "Wizz Air" и "Norwegian Air Shuttle".

Авиокомпания "Sterling" открива нова международна редовна линия Копенхаген-Бургас-Копенхаген, всеки неделен ден от 25 март до 31 октомври.

На този етап нискотарифните авиокомпании са обявили програма, обвързана с летния туристически сезон - от март до октомври, въпреки че при засилен интерес от страна на пътниците остава възможността за целогодишни полети.

От месец декември миналата година авиокомпания „Хемус Ер" изпълнява полети по редовни вътрешни линии от Бургас до София - 5 пъти седмично и обратно/ като 2 от тях са през Варна/. От 25 март влиза в сила новото лятно разписание от Бургас до София и обратно, което включва полети  всеки ден.

До края на годината на летище Бургас трябва да бъдат инвестирани около 8 млн.лв., които ще бъдат използвани за:

  • Повишаване на капацитета на пътническите терминали: девет нови гишета за обработка  на пътници, две нови работни места за Граничен контрол и служба Сигурност, удвояване на капацитета на багажната система в терминал Пристигане;
  • Доставка на технически средства за обслужване на самолетите;
  • Подобряване на условията за опазване на околната среда в склад на служба Горива и смазочни материали при летище Бургас;
  • Разширяване на пътническите терминали;

Генералният план на летище Бургас ще бъде готов до края на месец май 2007г.

В момента се провежда конкурс за проектиране на нов терминал, като целта е проектите да са готови до края на 2007г. След още две години - 2009г. летище Бургас ще посреща туристите с  нов терминал.