Най-вероятно млекопроизводителите ще получат исканите от тях ежемесечно по 20 стотинки за литър качествено мляко като инвестиции за развитие на животновъдния сектор, информира БГНЕС.

Вчера в Брюксел експертен екип от министерството на земеделието обсъждаше с експерти на Европейската комисия как страната ни да предостави 60 млн. лв. на фермерите, без да влезе в конфликт с европейските норми и без тези пари да се смятат като неразрешено държавно подпомагане.

Министърът на земеделието Валери Цветанов вече заяви, че неговото министерство е готово с предварителните разчети, за да могат парите да отидат при млекопроизводителите възможно най-скоро, макар и не под формата на субсидии, а под друга форма.

До този момент, обаче, все още няма никаква информация за това дали вчера в Брюксел е постигнато някакво решение. Най-вероятно след обед на обявената пресконференция изпълнителният директор на Фонд"Земеделие" Атанас Кънчев ще представи резултатите от разговорите. Фермери от цялата страна вече заявиха, че продължават протестите си.

Припомняме, на 3 септември по време на срещата на еврокомисаря по земеделие на ЕК Мариан Фишер Боел с вицепремиера по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева и министъра на земеделието и храните Валери Цветанов в Брюксел стана ясно, че е намерен начин за финансиране на млекопроизводителите

По време на срещата министър Цветанов запозна еврокомисар Боел с изпълнението на Плана за действие по предприсъединителната програма САПАРД и с всички въпроси поставени от българските земеделски производители.