В Швейцария на 8 февруари ще се проведе референдум срещу отварянето на трудовия пазар на страната за жители на ЕС и конкретно срещу възможността българи и румънци свободно да работят и живеят в конфедерацията, съобщи "Дневник" като се позована на Асошиейтед прес.

Допитването е по инициатива на младежката организация на Швейцарската народна партия и на крайнодясната "Лига Тичино" и швейцарските демократи, които успяха да съберат нужните 50 000 подписа. Според техни представители трябва да се спре "безконтролната масова миграция" от Румъния и България, съобщава "Дневник".

Произвеждането на референдума обаче е удар за Швейцарската народна партия, която се дистанцира от младежкото си крило, коментира агенцията. Крайнодясната партия разкритикува решението на парламента от юни тази година да се продължи действието на споразумението с ЕС и към него да се включат България и Румъния. Швейцарската народна партия все пак заяви, че няма да поема риска да блокира целия пакет на спогодбата със съюза, след като Брюксел предупреди за реципрочен отговор.

Всички останали големи партии подкрепят продължаването на действието на споразумението за свободно придвижване и за включването в него на България и Румъния. В съответствие със сключената през 1999 г. спогодба Швейцария разреши на гражданите на страните - членки на ЕС, да живеят и работят на нейна територия, в замяна на което швейцарците придобиха същите права в съюза.