Холандският телекомуникационен концерн KPN смята да изключи след 2010 традиционната си телефонна мрежа. Предвижда се телефонирането да се осъществява единствено чрез IP (Интернет протокол). Това е посочил шефът на поделението за стационарни телефони на KPN пред „Виртшафтсвохе", цитира Handelsblatt.

Цялостното изтегляне от привичните методи за телефония е радикална крачка в посока общите тенденции да се предава всякакъв вид информация (включително глас и телевизия) чрез IP. Това основно променя инфраструктурата на телекомуникациите, а много работни места вече няма да са нужни.

„Само при положение, че успеем да предложим на нашите частни и бизнес клиенти най-пълен продуктов спектър - от интернет телефониране до телевизия с борудбенд честота, ще можем да устоим на конкуренцията", е посочил холандският специалист.

В цяла Нидерландия „до бордюрите на тротоарите" трябва да се прокарат фибро-оптични кабели, за да започне предаването в широколентови честоти от 30 до 50 мегабита за секунда. За целта KPN отделя допълнителни € 1.2 млрд. евро.

В Германия Deutsche Telekom е започнала да изгражда в десет гъсто населени региона т.нар. Vdsl-мрежа със скорост до 50 Мбит/сек. Телекомуникационните корпорации предвиждат най-скоро ползването на традиционните телефонни услуги да се срине. Затова те се стремят да изпреварят тенденцията чрез коренна промяна на информационните услуги.