Александр Циганков, ръководител на либийския офис на Lukoil Overseas, дъщерна компания на ЛУКОЙЛ, е бил задържан в края на миналата седмица в Либия по обвинение за икономически шпионаж.

За ареста съобщават изданията на руската преса с позоваване на съветник на руското посолство в Либия. Информацията тук е обобщена от lenta.ru. Някои руски издания говорят за няколко задържани в Либия сътрудника на Lukoil Overseas и за арестувано имущество.

По данни на посолството, Циганков се намира  под стража, но все още не са му предявени никакви обвинения.

По данни на „Ведомости", претенциите към Циганков са свързани с търга за дванадесетте газови участъка на Либия, който е насрочен за 9ти декември. Либийските власти предполагат, че при подготовката за провеждането на търга може да се е разпространила конфиденциална информация, съдържаща заявките на претендентите.

От руското Външно министерство са заявили, че главните заподозрени по това дело са сътрудниците на либийската национална компания National Oil Company. Циганков най-вероятно бил привлечен в качеството на свидетел.

Либия заема второ място по закрити залежи на газ в Африка. Това е първият  в страната конкурс за разпределяне на концесии. Заявки са подали 35 компании, включително Gaz de France, Total, StatoilHydro, BP, Eni и други. От руските претенденти са допуснати ЛУКОЙЛ, Газпром и Новатек.

От Лукойл са отказали коментар, но са уточнили, че в Либия в момента се намира само един представител на компанията. Според „Ведомости" в либийския офис на Lukoil Overseas работят трима: Циганков, заместникът му Станислав Янковец и секретарката Анасатнева. По думите на секретарката, Янковец сега е в Москва.

Характерната и за случая с българските сестри пълна липса на смисъл. Надали обаче Кадафи ще има смелостта да се подиграе с руските структури така, както се подигра с българската страна.