Световната финансова криза ще доведе до забавяне на инфлацията в Русия, смята вицепремиерът и финансов министър на Русия Алексей Кудрин, цитиран от агенция „Интерфакс".  Кудрин смята, че инфлацията в страната през 2009 година ще бъде по-ниска от тази през 2008 година. По думите му инфлацията през тази година ще достигне 11,8%.

Инфлацията няма да се понижи под 11,8 на сто през тази година, тя вече е 10,5%, каза Кудрин. Ръстът на БВП ще се забави до 7-7,5% през тази година, а през 2009 година - до 5,7%.

Ние предприехме смели стъпки, но очертахме границите на средствата, които могат сега да се използват, каза Кудрин. По неговите думи било решено на първо място борбата с кризата да задейства значителен обем от мерки и ресурси, така че да не се „разгори пожар на пазара".

Смятам, че кризата може да продължи повече от две години, и за това е нужно да сме готови за това, каза още Кудрин. Финансовият министър смята, че е удачно да се използват натрупаните резерви по време на криза.

Когато цените на нефта са високи, трябва да се създаде специален фонд, който да се използва по време на криза, е позицията на министър Кудрин.

В рамките на сесията на МВФ и Световната банка Кудрин посочи, че резкият спад на руската фондова борса е подтикнал руските власти да пуснат на вътрешния пазар средствата на пенсионните резерви в акции и корпоративните облигации.

Руското правителство може да разреши на корпорация „Внешикономбанк" да вложи пенсионните спестявания в акции и корпоративните облигации на руските компании.

По последни данни 353,7 милиарда рубли или 96,6% от пенсионните резерви се намират под управлението на тази корпорация.

Кудрин обърна внимание, че правителството е решило да инвестира 175 милиарда рубли от Фонда на националното благосъстояние в руски акции и корпоративни облигации за получаване на доходност, а не за поддържане на котировки.