Проекти за между 50 млн. и 200 млн. долара годишно могат да бъдат реализирани от българските строителни фирми в Сочи. Тези средства обаче ще могат да започнат да се усвояват едва след около три години.

Дотогава ще има участие в търгове и създаване на инвестиционни проекти. Представители на сдружението „Български строител" обясниха, че българските фирми имат капацитет да усвоят проекти дори и до един милиард долара, но ако получат възможност да участват и спечелят търговете за тях. Реалистичните стойности са около 300 млн. - 400 млн. долара, съобщава Агенция „Фокус".

Българските строители обясниха, че има изискване за банкова гаранция от 30 % от размера на средствата за даден проект. Освен това има още 5 % за участие в търга. Така - ако българските фирми участват в търг за 300 млн. долара, ще им е нужна банкова гаранция от порядъка на 60 млн. долара, а в момента няма българска банка, която може да им даде такава.

Българските фирми са се насочили към участие в търгове най-вече в хотелското строителство, ВиК и пътната инфраструктура и телекомуникациите.

Припомняме, в Сочи, в рамките на международния инвестиционен форум руският премиер Владимир Путин и българският му колега Сергей Станишев обсъждаха реализацията на проектите за тръбопроводи, както и потенциалното участие на български компании в изграждането на олимпийски обекти.

В Сочи замина и министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, придружаван от делегация, състояща се от представители на големи български строителни фирми, обединени в сдружението "Български строител".

В делегацията е включено ръководството на сдружението, както и представители на „Главболгарстрой", строителна група "Мидия" и "Трейс Груп Холд".

Българските строители имат капацитет да усвоят строителни работи за олимпиадата в Сочи за около 400-500 милиона долара, стана ясно по време на срещата.

Строителите ни вероятно няма да успеят да участват в най-големите обекти за бъдещото олимпийско градче, но могат да участват в строителството на инфраструктурата.