София бе обявен за най-добрият град за живеене на тържествена церемония в хотел Шератон, в присъствието на държавния глава Росен Плевнелиев.

Наградата- табела „София - най-добрият град за живеене" беше връчена на кмета Йорданка Фандъкова.

Преди обявяването на тази голяма награда, бяха връчени още няколко награди. Кметът на Стара Загора получи наградата „Стара загора- бизнес град на България".
Видин
беше обявен за зеления град на България, а Велико Търново - за красив и културен град.
Бургас
беше обявен за най- добър град за живеене според читателите на вестник 24 часа.
Слушателите на Дарик пък обявиха Стара Загора за най-добрия град за живеене.

Класацията, по оценката на президента Росен Плевнелиев, е двигател на растежа. Той поздрави организаторите на конкурса, че са създали едно благородно състезание между общините, които се стремят да бъдат по- конкурентни, да генерират смислени проекти и да стават все по- ефективни.

Президентът даде идея на организаторите да въведат и награда за електронен град. Град, който предоставя електронни услуги на гражданите и, който мисли как хората за единица време да получават повече от градоначалниците, от държавата и да бъдат по-ефективни, поясни президента. Той подчерта, че сами трябва да си повярваме, да изковем своето бъдеще с ежедневен труд и заяви, че България тепърва стартира.

Точно затова тази година ще бъде изградена българската стратегия 2020, в която ще бъде заложено балансирано регионално развитие като тотален приоритет и ще бъде чут гласът на хората, изнтъкна Плевнелиев.

По думите на държавния глава ще бъдат отворени хоризонтите за нови приоритети, за иновации, за индустрии - генератори на растежа. Той изтъкна важността на това, около което са се обединили участниците във форума в Давос, че истината е в добрата комбинация между социалното, предприемаческото и зеленото.