До 25 дни "Кремиковци" може да бъде спрян тотално, ако до два-три дни не се появи оператор или кандидат да придобие комбината и да се спаси технологичната схема на "Кремиковци".

Това е заявил на пресконференция оперативният изпълнителен директор на "Кремиковци" Пламен Стоянов, съобщава news.bg.

До края на тази, или в началото на следващата седмица, ще е ясно какво ще е бъдещето на комбината, допълни той.

Спряно е стоманодобивното производство, но то може да се пусне в рамките на 1 месец, ако се намери фирма, която да оперира в комбината, отбеляза Стоянов.

„Ворскла стийл" се е отказала от договора за ишлеме, защото й липсва финансов ресурс. На пресконференция Ана Миленкова, синдик в „Кремиковци" каза, че договорът с „Ворскла стийл" е подписан през месец юли, предаде агенция Фокус.

Тогава цените на металите са били около 740 евро на тон. Изпълнението започва през август - „Ворскла" доставя суровини и комбинатът работи, макар и не с пълен капацитет.

„През октомври, когато цените на металите тръгнаха надолу, явно интересът на „Ворскла" спадна. Нещата имат икономическа логика", коментира Миленкова.

Пламен Стоянов предостави на медиите данните от снощната декларация на мениджърското ръководство на комбината за неизпълнените ангажименти от страна на „Ворскла стийл", информира news.bg.

Те показват, че фирмата не изпълнява договора си за ишлеме и данните, които изнесе компанията в медиите не отговарят на истината, посочи Стоянов.

От „Ворскла стийл" е трябвало да преведат 91 млн. лв. такса ишлеме, а са превил само 51 млн. лв. което показва, че ни дължат 39 млн. лв..

Според него освен натрупаните задължения към „Кремиковци", от украинската фирма имат борчове към „Булгаргаз" за доставка на природен газ и дългове към НЕК.

За трите месеца е трябвало да платят на „Булгаргаз" над 21 млн. лв., а са изплатени едва 17 млн. лв. За същия период е трябвало да дадат на НЕК 16 млн. лв., а са изплатени само 2,1 млн. лв.

Според управата на „Кремиковци" „Ворскла стийл" не изпълнява договора си за ишлеме, защото вече няма интерес от него, тъй като цената на метала значително е паднала през последните месеци.

Припомняме, последните драматични процеси, които може да доведат до затварянето на комбината започнаха в средата на октомври, когато металургичният комбинат „Кремиковци" се оказа в бедствено положение, тъй като на 27 октомври не пристигнаха необходими за производството суровини.

Синдикалните лидери обясниха, че украинската компания „Ворска стийл" на милиардерa Константин Жеваго не е доставила необходимите ресурси и призоваха да се спре износът на готова продукция от комбината, работещ по договор за ишлеме с „Ворскла".

Според синдикалните лидери има интерес от различни компании към „Кремиковци" като сред „заинтригуваните" се спряга и името на друг украински милиардер Ринат Ахметов.

Ръководството на комбината предприе спиране на доменните пещи. На протест пред Mинистерството на икономиката и енергетиката работници и синдикати поискаха от държавата средствата за обезпечаване на производството.

Според директора на „Ворскла Стийл" в България Виктор Демянюк, компанията на Жеваго все още има интерес за покупката на „Кремиковци". Междувременно оперативното ръководство на комбината търси средства за заплати на работниците и осигуряване работата на комбината.