Цените на имотите по морето падат драстично, а до няколко месеца жилищата в столицата ще ги последват.

Това показва анализ на портала за недвижими имоти imoti.net, цитиран от в."Стандарт". Според него логично спадът започва от пазара, на който досега се вадеха най-големи печалби - в летните курорти и комплекси.

Повечето от големите инвеститори се отказват от Черноморието и намаляват рязко цената на непродадените си недвижимости, казват експертите.

През есента на 2005 г. цените на ваканционните жилища в крайбрежния район вървяха между 1100-1200 евро/кв. м. В момента същите имоти се търгуват за 790-820 евро/кв.

Причините за рецесия са няколко. Първата е свързана с неоправданите очаквания, че ще има бърза възвращаемост на вложените средства чрез отдаване на имотите под наем. В големите курорти има огромно предлагане, а агенциите, които преотдават имота от името на собственика, взимат солидни комисиони - около 30%. Така купувачите се оттеглят, а след тях си тръгват и инвеститорите.

Подобна е тенденцията и в столицата, но се очаква тя да се засили в началото на следващата година. Тогава на вече наситения пазар се очаква да излезе нова вълна жилищни площи.