Станишев обеща държавата да продължи да помага на общините, за да увеличават своите капиталови разходи. След това той благодари на кметовете на Силистра и Харманли, за това, че са приели балите с боклука на София и гарантират, че държавата ще изпълни допълнителен финансов ангажимент към тези градове.

Пред кметовете от цялата страна премиерът Сергей Станишев каза, че антикризисната правителствена програма е агресивна. Българският лев е стабилен за разлика от чужди валути, които се сриват, информира news.bg.

И тази година е важно да се гарантират доходите на хората и да се запази жизненият стандарт. За това допълнително е осигурено кредитиране в размер на 500 млн. лв. за търговските банки, съобщи Станишев.

Капиталовите разходи също са завишени на 5 млрд. 600 хил. лв., което е 20% от повече от миналата година. Друг елемент от тази антикризисна програма е социалната защита.

По думите на премиера пенсионерите тази година ще получат по-голямо реално увеличение на пенсиите си, от това, което е постигнато през изминалата година.

Премиерът обеща на общините, въпреки кризата да получат повече подкрепа от държавата. Диалогът по текущите проблеми с общините ще продължи, каза Станишев и обясни, че част от разходите, които вече са отпуснати на министерствата, ще бъдат съкратени и ще бъдат пренасочени в общините, за да се реализират истински проекти и да се подпомогне местният бизнес и строителният бранш.

По-рано днес общините отчетоха загуби на собствени приходи между 700 и 800 млн. лева. Това съобщи председателят на Национално сдружение на общините Дора Янкова, цитирана от БНР.

На редовното общо събрание на сдружението, което се проведе в София бяха обсъдени възможностите за осигуряване на стабилност на общините в условията на криза, както и проблемите при усвояването на средствата от европейските фондове.