В зала „New Theatre" на престижния The London School of Economics and Political Science (LSE) министър-председателят Сергей Станишев изнесе лекция на тема „Европейският съюз - ползи и недостатъци за и от новите страни-членки", съобщават от пресслужбата на правителството.

Подкрепата за Европейския съюз е около 70%, ние сме еврооптимисти, каза Станишев. Като цяло процесът на присъединяване беше труден, но ни донесе много позитивен опит и ние научихме много.

Именно членството в ЕС беше стимул за нас за модернизация на обществото и държавата, изпълнението на критериите за членство доведе до фундаментални реформи във всички обществено сектори, посочи той и акцентира върху  трансформациите, които се случиха у нас - доказателство за сила, която преговорният процес и изпълнението на еврокритериите имат, допълни Станишев.

Пред многобройната аудитория министър-председателят Сергей Станишев се спря и на резултата от изпълнението на икономическите критерии от Копенхаген, благодарение на което в  страната ни има макроикономическа стабилност, постигаме  устойчив икономически ръст, ниска инфлация, намаляващо ниво на безработица и рекордно ниво на чуждестранни инвестиции.

Разширяването през 2004 г. с нови 10 страни-членки несъмнено се оказа икономически успех, изтъкна той. Уверен съм, че присъединяването на България ще има позитивен ефект, както върху собствената й икономика, така и върху икономиките на старите страни-членки на ЕС.

Възможностите, които предоставяме са свързани с бързоразвиващ се пазар, добри шансове за инвестиции, свежи идеи и динамика, подчерта той и добави, че успешните реформи в България показват предимствата на европейския модел на развитие и носят стабилност, сигурност и просперитет.

Той се пошегува и със страховете на някои среди във Великобритания, че хиляди българи ще се преселят на острова - напротив, каза той,  много англичани вече живеят и работят в България.

Затварянето на 3 и 4-ти блок на АЕЦ е залегнало в договора ни за присъединяване към ЕС и ние спазваме този ангажимент. Това каза министър-председателят Сергей Станишев, в отговор на въпрос на радио BBC.

Той допълни, че като правителство на България ние същевременно се стремим да обърнем внимание на нашите партньори, че затворените реактори са напълно безопасни по оценката на експерти, както и, че прекратяването на износа на ток от България за съседните й страни е проблем за тях, за икономическото им развитие и дори за стабилността

 Премиерът отново увери, че страната ни няма да предприема едностранно дейности, свързани с АЕЦ „Козлодуй", но че ще защитава българската позиция в диалог с европейските ни партньори.

България има амбицията да бъде енергиен център на Балканите. Затова подкрепяме проектите за петролопроводи през нашата територия - НАБУКО, Бургас-Александруполис, Бургас-Вльора. Така отговори министър-председателят на въпрос на агенция Bloomberg. Според него колкото повече енергийни трасета минават през страната ни, толкова по-добър икономически ефект и толкова по-голяма сигурност ще има за нас, заключи премиерът.