Министерството на държавната администрация и административната реформа стартира процедурата по обществената поръчка за отпечатване и доставка на бюлетини, брошури на ЦИК и изборни книжа, съобщиха от пресцентъра на МДААР.

Документите на кандидатите се приемат до 29 март. По тази процедура са обособени три позиции - за изборни книжа, за бюлетини и за методически указания на ЦИК.

Участниците имат възможността да кандидатстват както само за една от тези позиции, така и по всичките три. Критерият за избор на изпълнителите ще е най-ниската предложена цена.

Процедурата по тази обществена поръчка е договаряне с обявление. В документацията са посочени ориентировъчни параметри, които да дадат основна насока на кандидатите при подготовка на заявленията им за участие, като конкретните технически изисквания към бюлетините и книжата ще бъдат уточнени при договарянето, след като ЦИК утвърди образците.

Ценовите предложения по първия лот - за изборните книжа - ще бъдат отворени на 30 март. По другите два лота допуснатите участници ще бъдат поканени да представят ценовите предложения на по-късен етап след изясняване на детайлите и одобряването на техническия образец на бюлетината. По позицията от тази обществена поръчка за отпечатване и разпространение на методическите указания на ЦИК ще бъдат изработени брошури с ориентировъчен тираж 45 000.

Втората обществена поръчка, която предстои да бъде обявена, е за осигуряване и транспортиране на пликовете за предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България. По нея около 6 700 000 плика ще бъдат изработени и доставени до областните центрове в страната. Тази процедура ще бъде открита след публикуването на изборните книжа в „Държавен вестник". И при нея ще се използва възможността, предвидена в Закона за избиране на членове на европейския парламент от Република България, за по-кратки срокове на процедурите в сравнение със заложените в Закона за обществените поръчки. Критерият за избор на изпълнителя ще е най-ниската предложена цена.