Първа копка на „Пазар на производителите" в град Кърджали направи вчера министърът на земеделието и горите Нихат Кабил.

Подобни инфраструктурни проекти са изключително важни, защото те осигуряват пряк контакт между производителите и потребителите на земеделска продукция, каза министър Кабил.

Той поясни, че Програмата за развитие на селските райони разкрива огромни възможности за модернизация на българското земеделие и преработвателна индустрия, като за 7-годишен период предвиденият по нея финансов ресурс е в размер на 3,233 млрд. евро.

Новият пазар ще бъде разположен на площ от 23 декара. Предвиждат се места за продажба на плодове, зеленчуци, цветя и риба, както и изграждането на депо - складова база за съхранение на предлаганата продукция с прилежаща хладилна площ в рамките на 100-150 кв.м. Строителството ще бъде осъществено от консорциум от пет фирми - "Ардастрой", "Екип Интернационал", "Електроизграждане", "Пъстройинжинеринг" и "Симекс".

С реализирането на този проект Община Кърджали изпълнява едно от основните си задължения, отговорности и обещания пред местните жители, защото пазарът е един от най-важните инфраструктурни обекти и най-голямата инвестиция в града за последните 15 години. Това е най-големият проект с инвестиционен характер, изграждан досега от Общината, и то със средства от ЕС.

Проектът се реализира по програма САПАРД, като общата стойност на инвестицията е 8 590 790 лв. 50% е размерът на безвъзмездната субсидия, която ще се получи след одобрение от приемателна комисия от страна на Агенция САПАРД. Срокът за изпълнение на договора е 31 декември 2007г.