324-метровата Айфелова кула скоро ще си има съперник -свръхсъвременен 300-метров небостъргач.

На конкурса за проекти се явиха 5 именити архитекти, но победител стана американският архитект Том Мейн.

Неговият проект ще се извисява на брега на река Сена в деловия квартал "Дефанс" в Париж. Там новата сграда ще бъде построена на едно от най-примамливите места -огромна площадка в съседство с арката "Арш де Дефанс".

Сградата е изчислена така, че е в състояние да издържи на силен вятър, който на практика духа постоянно в "Дефанс". Авторът на проекта твърди, че няма проблем небостъргачът да издържи даже силен ураган. Изискването към проекта е той да има повишена устойчивост, заради опасността от терористични атаки.

Сградата ще се отличава коренно от съседните здания, които са построени през 80-те години, когато екологията в архитектурата оставала само на теория, съобщава ИТАР ТАСС.

Една от особеностите на небостъргача е неговото покритие. Около железобетонните стени и остъклените повърхности архитектът е поставил полупрозрачна защитна "кожа".

Идеята е това нестандартно покритие да намалява значително яркостта на френското слънце, което пък ще подобри условията за работа в офисите.

На покрива на небостъргача ще израсте цяла гора от ветрогенератори, които ще подават енергия, захранваща вентилационната система на зданието.

Финалът на строителството е планиран за 2012г., небостъргачът ще струва не по-малко от 800 млн. евро по настоящите разчети.

Не е изключено небостъргачът да стане пръв от серията свръхмодерни сгради, които тепърва ще се строят в западната част на Париж.