Председателят на управителния съвет на Дойче Банк Йозеф Акерман през миналата година е получил заплата от над 13 милиона евро. Той стои начело на списъка на най-добре печелещите мениджъри в Германия, съобщава Дойче Веле.

Председателите на 30 фирми, листвани в борсовия индекс ДАКС, според информации на ежедневника "Ди Велт" през миналата година са заработили средно по два милиона и 700 000 евро.

Това представлява увеличение с повече от 15% в сравнение с 2005 година. Тогава ръководните сили на водещите германски концерни са получавали средно по два милиона и 400 000 годишна заплата.

Скромността не е основното отличително качество на водещите мениджъри. Списъкът на най-добре печелещите в Германия се води от Йозеф Акерман - шеф на управителния съвет на Дойче Банк.

Неговият годишен доход от над 13 милиона евро и подсигурена пенсия за 380 000 значително задминава постигнатото от втория в класацията - Хенинг Кагерман - шеф на софтуеърния гигант САП. Кагерман получава годишно по около 9 милиона евро.

Непосредствено зад него се нарежда мениджърът на Даймлер-Крайслер Дитер Цетше с около 7 милиона годишен доход. Впрочем доходите нарастваха стремително не само в средите на водещите миниджъри.

Едно от малкото изключения засегна членовете на управителния съвет на туристическия концерн ТУИ - техните средни доходи спаднаха с повече от 38 на сто.

За акционерните дружества изброените по-горе доходи, които на обикновения човек се струват почти фантастични, са изцяло нормални и легитимни.

В Германия Акерман е на върха на една класация, но в международно сравнение, неговите доходи са по-скоро средни, отколкото високи.

Ето примери: Шефът на американската банка Голдман -Сакс Лойд Бланкфейн само за 2006 година е получил близо 40 милиона евро.

Неговият колега Стен О Нийл от Мерил Линч за същия период е заработил почти 36 милиона евро. В Европа на най-високи доходи се радват Марсел Оспел - шеф на UBS-Банк - с 28 милиона евро и Валтер Кийлхолц от Креди Суис със 17 и половина милиона евро.

Германският институт за икономически изследвания в Берлин в последната си студия стига до следния извод по повод разпределението на доходите и нарастването на мениджърските заплати в Германия : богатите в страната стават все по-богати, а бедните все по-бедни - гласи заключението.

Брутният доход на останалото население - за разлика от този на мениджърските среди - не отбелязва почти никакво увеличение от 2001 година насам. А тенденцията за разтваряне на ножицата на доходите се задълбочава.

Икономическият елит в Германия - към който, според Берлинският институт за икономически изследвания - спадат около 650 ръководни мендижъри - са постигнали реално увеличение на доходите с 35 на сто.

Освен това има и една група на така наречените "свръхбогати", които са повишили доходите си дори с 50 на сто. В тази група средният прираст на доходите е бил от около 50 милиона евро.

Тези извънредно високи доходи са главно в резултат на предприемаческа дейност. Само 5 % от тези доходи са от заплати и надници. Интересен факт е също така, че сред получателите на много високи доходи в Германия има много повече предприемачи, отколкото в САЩ или във Франция например.

Бившият финасов министър, 57-годишният Хан Дук Соо е новият премиер на Южна Корея.

Това решение с голямо мнозинство взе парламентът на страната.

Неговият предшественик подаде оставка само десет месеца след началото на мандата си.