Първата пощенска станция на Т-post ще бъде открита в София вероятно през месец май.

От компанията, която спечели първата лицензия за частен пощенски оператор, обявиха още преди месец, че имат готовност да предлагат услугата, веднага след като  Комисията за регулиране на съобщенията(КРС) съгласува цените и общите условия на договора с потребителите.

Цените на услугите ще бъдат малко по-скъпи от "Български пощи", съобщават от T-Post.

Основният критерий, по който пратките ще се остойностяват, ще бъде бързината на доставката, а не съдържанието. Пратките ще се делят на приоритетни (максимално бърза доставка) и неприоритетни (с по ниска цена).

До 2009 г. ще бъдат инвестирани около 7 милиона лева в пощенската мрежа. Вместо пощенски марки, Т-post ще използва стикери с персонални номера и баркод

До 2011 г. пощенски офиси ще има в 122 населени места. Очакванията са новата частна поща да започне да обслужва 87 % от населението през юни 2011 г.

Дадената лицензия е крачка към пълната либерализация на пощенския пазар, като под държавен монопол остава само секторът на кореспондентските пратки до 50 грама, уточняват от първата частна поща.

Очаква се този монопол да отпадне окончателно на 31.12.2008 г., каквото е и изискването  на Европейската комисия за всички страни членки на ЕС