Спад на цените след лятното покачване", успокоява Монитор"

Очаква се нормализиране на цените на хранителните стоки след необичайното лятно покачване, заяви пред "Монитор" зам. директорът на Пловдивската стокова борса Петър Ганчев. По време на 35-та редовна борсова сесия, проведена в периода 29 ­ 31 август, са сключени две сделки за хлебна пшеница и са постигнати по-ниски цени в сравнение с някои обществени нагласи.

При едната сделка са продадени 805 тона пшеница за 298 лв. на тон. По-малкото количество от 420 тона е изтъргувано срещу 306 лв. на тон. "Тези цени не изненадаха зърнените брокери, тъй като те са в унисон с продажните котировки на брашното", коментира Ганчев.

Световните пазари също отбелязват отстъпление от пиковите нива на хлебната пшеница, достигнати по-рано този месец. След стабилизирането на брашното и олиото през миналата седмица борсовите наблюдатели смятат, че сега е ред и на пшеницата да стабилизира цената си. Те не изключват тя да слезе дори още малко надолу на принципа на махалото.

Доколкото необичайното лятно покачване на цените на основните хранителни стоки в страната беше предшествано от скок в цената на пшеницата, то напълно вероятно е сега да се очаква нормализиране и на техните цени, твърдят брокери.
Търсенето на слънчоглед, соя и рапица продължава. Купувачите поддържат сравнително ниски котировки. Слънчогледът и рапицата се търсят на 420 лв. на тон без ДДС, а соята ­ на 600 лв. на тон без ДДС. Според борсовите експерти част от този интерес е продиктуван от възможността тези суровини да бъдат използвани за производство на биогорива.

По време на борсовата сесия в Пловдив брашното тип 500 се е предлагаше в границите 550-625 лв. за тон без ДДС. Котировките "продава" на българското олио бяха от 1,98 до 2,04 лв. на литър без ДДС, а на вносното бяха леко повишени до 2,07-2,13 лв. на литър без ДДС.

Може да започне внос на евтино зърно", информира Дума"

Агроклиматичните условия не благоприятстваха формирането на добри добиви, но качеството на пшеницата от реколта 2007 е удовлетворително за потребностите на зърнопреработката и хлебопроизводството. Това заяви вчера пред БТА зам.-министърката на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова. При производство от 2 милиона и 300 хиляди тона около 46 процента (1 милион и 58 хиляди тона) са с качество, удовлетворяващо изискванията на зърнопреработващия отрасъл, посочи тя.

Вътрешните потребности ще бъдат задоволени, добави Бъчварова. Според нея намаленото предлагане на зърно и формираните по-високи вътрешни изкупни цени от международните прави износа на пшеница неатрактивен, поради което през пазарната 2007/2008 г. не се очаква да бъдат изнесени значителни количества пшеница.

В условията на пазарно стопанство, необоснованото увеличаване на цените може да доведе до алтернативен внос на по-ниски цени, което не е в интерес на българските производители и търговци, коментира заместник-министър Бъчварова

Още три гранични пункта с безмитни бензиностанции", пише Сега"

С нови безмитни бензиностанции ще се сдобият още 3 контролно-пропускателни пунктове по границите с Македония, Сърбия и Турция. Става въпрос за ГКПП Златарево, Брегово и Лесово. Това са взетите до момента решения от финансовото министерство по отношение преместването на безмитните бензиностанции, съобщи пред "Сега" Радостин Генов, който е начело на Асоциацията на безмитните оператори.

Така тирове и автомобили, които напускат страната, ще могат да зареждат доста по-евтино гориво и ще продължат да наливат във воденицата на безмитните босове - основно на бизнесмена Фуат Гювен. Безмитният бензин е доста по-евтин, защото не включва акциз и ДДС, които са към 75 стотинки на литър.

Към момента дюти фри бензиностанции функционират на изхода на ГКПП при Калотина и Капитан Андреево, каза Генов. Дупнишкият вестник "Вяра" съобщи вчера, че при последното посещение на министъра на държавната администрация Николай Василев на ГКПП Гюешево е било обсъждано и там да се разреши безмитна бензиностанция на фирма на бизнесмена Фуат Гювен. Интерес за откриване на подобни обекти има и към пунктовете на Стрезимировци и Малко Търново, разясниха запознати. "Може да се говори всичко, но решенията на финансовото министерство са само за Златарево, Брегово и Лесово", категоричен бе Генов.

Въпреки че България стана член на ЕС, безмитният бизнес успя да се запази, като си издейства възможност фри шоповете и бензиностанциите да се преместят само на изходящите трасета по границите със Сърбия, Македония и Турция. До Нова година евтино гориво се продаваше и в трите станции на Гювен в свободните зони във Видин, Свиленград и Русе. Дълги години имаше скандали във връзка с отклоняване на по-евтиното гориво от бензиностанциите за вътрешността на страната.

Раздават mp3-плейъри на съвестни шофьори", съобщава Монитор"

1000 МР3-плеъра ще бъдат раздадени на съвестните шофьори в Пловдив. С пилотната кампания „Не карай пил!" стартира програмата срещу шофиране след употреба на алкохол, организирана от Българската асоциация на производителите, вносители и търговци на спиртни напитки.

Тригодишната програма предвижда още кампании на национално ниво. Първата част на програмата предвижда през септември в Пловдив и Карлово служители от сектор „Пътна полиция" да поощряват отговорните и съвестни шофьори на пътя, на които ще бъдат раздадени 1000 МР3-плеъра. Всеки един съдържа послание към водачите с целите на програмата, а те са - повишаване на информираността на обществото за влиянието на алкохола върху способността за шофиране и съществуващите контролни мерки, както и намаляване на пътните инциденти, причинени от водачи, употребили алкохолни напитки. Програмата предвижда и беседи в училищата по темата.

Готвят минимални изисквания за имотните брокери в ЕС", информира Сега"

Европейската конфедерация на професиите в недвижимите имоти (CEPI) ще настоява в държавите членки на общността да се въведат поне минимални изисквания към лицата, които работят като брокери на недвижими имоти. Това съобщи председателят на Международната федерация за недвижими имоти за България Валентин Съйков.

Сега в половината от държавите от ЕС няма нормативни изисквания, които да регулират достъпа до пазара на имоти и упражняването на брокерската професия. Поради тази причина от CEPI ще лобират в тези страни да се приеме поне минимална регулация.

Наскоро румънската телевизия предаде, че се готвят такива задължителни стандарти, което би довело до закриване на повече от половината от агенциите в Румъния.

Преди около 2 години Европейската комисия по стандартизация и Европейската конфедерация по недвижимости започнаха работа по съвместна инициатива за определяне на стандарти за работата на брокерите и услугите, които те предоставят. Очаква се прилагането им в практиката да стартира в началото на идната година. Инициативата обаче е доброволна, тъй като организациите, които предлагат това, са частни структури. Статутът им наподобява този на организацията по ISO.

Билетът за рейс до Варна става 35 лева", съобщава Монитор"

Председателят на регионалната организация на автобусните превозвачи в София Борислав Крумов

Цената на билета от София до Варна ще скочи от 25 на 35 лева, ако тежките финансови и технически параметри за превозите извън столицата бъдат изпълнени. Това заяви вчера експертът по автобусния транспорт инж. Митрофан Ганчев.

Собствениците на 15 автобусни фирми внесоха в четвъртък в Софийския административен съд жалба срещу конкурса за автобусните превози извън София. Обществената поръчка е обявена преди 2 седмици от Столична община. Победителят в търга трябва да бъде ясен на 11 септември.

Превозвачите са против гаранцията от 15 000 лева на линия за участие в търга, таксата от 140 лева на автобус месечно искана от общината и изискването автобусите да бъдат не по-стари от 5 години.

"Не получихме отговор на възраженията си до Столична община, Министерство на транспорта, Областната управа, Държавната агенция "Автомобилна администрация" и Изпълнителната агенция за приходите и бяхме принудени да подадем жалба до съда срещу конкурса."