Швейцарската банка UBS съобщи, че е успяла да увеличи капитала си с 3.8 млрд. швейцарски франка (3.5 млрд. долара) чрез продажба на 293.3 млн. акции и че очаква загуба за второто тримесечие на годината.

Акциите са продадени на  "малка група институционални инвеститори", на средна цена от 13 франка за дял.

От банката обявиха, че загубата за второто тримесечие се дължи на разходите за преструктуриране и плащанията по задълженията на компанията, докато оперативните приходи се засилват спрямо първите три месеца на годината, подкрепени от по-добрите пазарни условия.

От Швейцарската национална банка и банковия регулатор в страната FINMA показаха, че искат от UBS да засили капиталовата си база, преди да върне на правителството 6-те милиарда франка, спасителен заем, отпуснати й през октомври.

Според доклада на UBS новата емисия акции ще помогне на банката да увеличи коефициента си на капиталова адекватност по Стълб 1 на Базел 2 до 11.9 на сто, от 10.5 на сто в края на март, приближавайки се до новото минимално изискване на FINMA за 12 на сто.

UBS е европейската банка, която понесе най-големи загуби от ипотечната криза в САЩ, като от началото й през 2007 г. финансовата компания е отписала активи за 53 млрд. долара, докато клиентите й изтеглиха 240.9 милиарда франка в периода януари 2008 г. - март 2009 г.

Досега UBS привлече общо 34 милиарда долара, за да възстанови капиталовата си база, включително и средствата дадени й от правителството.

В същото време от SNB изискват, след края на кризата UBS да увеличи нивото на капиталовите си резерви свързани с бъдещи отписвания на активи до 5%, от 2.56% към края на март.

Вчера акциите на UBS поевтиняха с 6%, до 13.97 франка, а днес пада с още  2.65%, до 13.60 франка, увеличавайки загубите си от началото на годината до близо 6.7%.