Уорън Бъфет е пазарна легенда. Той е формирал милиардното си състояние с игра на борсата. Само през тази година фирмата му спечели $11 милиарда. Но Бъфет вече не е никак млад и съответно си търси ученик за мениджър - съобщава Handelsblatt.

Имам намерение да назнача млад мъж или млада жена, който да ме замени като главен инвестиционен директор в Berkshire Hathaway" - пише 76 - годишният Бъфет в ежегодното си писмо до акционерите. Досегашните му партньори Чарли Мънгър и Лу Симпсон са също твърде стари да ръководят дългосрочно смесения концерн. Приемник на Бъфет като шеф на империята Berkshire ще бъде един от трима мениджъри, чиято кандидатура Бъфет вече е представил пред борда. Имената се охраняват като държавна тайна.

Бъфет се изказа в много доволен тон за отминалата стопанска 2006 година. Печалбите са се покачили с 30% и са достигнали $11 млрд. „В най-важната бизнес зона за нас, застраховките, имахме и добра доза късмет: Майката Природа бе в почивка" - шефът на  Berkshire е имал предвид сравнително по-малкия брой природни катастрофи през 2006.

Поделението за застраховки съобщава за печалба от $3,84 млрд. През по-миналата година поради многобройни застрахователни премии печалбата бе на незначителните 53 милиона. Като цяло нетното състояние на компанията се е увеличило до $16,9 млрд., или повишение 18,4 % спрямо предходната година.

За четвъртото тримесечие печалбата е $3.6 млрд., което е по-малко от периода на предходната година с $5.1 млрд. печалба. Продажбите са били $26,2 млрд. Причината за по-слабото тримесечие не е икономическа, а еднократната сделка от миналата година, когато Бъфет продаде дела си в Gillette на Procter & Gamble.

Не трябва да забравяме и невероятния факт, че акцията на Berkshire миналата година се качи с 24% и достигна цена 100 000 долара. Разделяне на акции от основаването на компанията през 1960те е нямало. Пазарната стойност на компанията е $164 млрд., като делът на Бъфет се оценява за над $50 млрд.

Големият инвеститор миналата година обяви, че възнамерява да завещае по-голямата част от състоянието си на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. След Гейтс, Бъфет е вторият по богатство човек в света.

Освен застраховки, Berkshire контролира и големи енергийни компании. Към империята принадлежат също така фирми от сферите на търговията, облеклото, гастрономията, строителството и украшенията. Да не се забравят и големите дялове в компании като Coca-Cola и Anheuser-Busch.

Бъфет повтори в писмото към акционерите черната си прогноза за щатския долар. „Когато търговският проблем на САЩ се изостри, това ще понижи долара". Инвеститорът напомня за високата чуждестранна задлъжнялост на Америка. За първи път от 1915 насам чужденците ще печелят повече от инвестиции в САЩ вместо обратното. Бъфет прогнозира, че планината от дългове ще доведе до лоша развръзка: „Очакването за леко приземяване изглеждат като благопожелание".