Правителството на Руската федерация утвърди ФЦП (Федерална целева програма) за развитие на ядрения енерго-промишлен комплекс за периода 2007 - 2010 г. с перспектива до 2015 г. на обща стойност 1,471 трилиона рубли (или близо $55 млрд.по сегашния курс) - съобшава ПРАЙМ - ТАСС.

За осъществяване на ФЦП, 674,8 милиарда рубли ще бъдат осигурени от федералния бюджет, а останалите 796,6 милиарда ще трябва да отделят организациите от ядрените отрасли.

Основни цели на програмата са реализацията на ускорено развитие на атомния енерго-промишлен комплекс за осигуряване на енергийната безопасност и отговаряне на геополитическите интереси на Русия. Това трябва да стане чрез въвеждане в експлоатация на нови типове серийни енергоблокове за АЕЦ с обща мощност не по-малко от 2 гигавата годишно; придвижване на продукцията, работите и услугите на руските организации на ядрения енергетически цикъл на световните пазари и преход към строителство и експлоатация на АЕЦ извън пределите на Русия.

В хода на реализацията на ФЦП е набелязано въвеждането в експлоатация на 10 нови енергоблока с обща мощност не по-малко от 9,8 гВт. В резултат на това общата установена мощност на атомните електростанции в Русия ще достигне 33 гВт, а делът на енергията на АЕЦ в общия енергиен баланс на Русия ще достигне 18,6% от годишното енергопроизводство.

Планира се снижаване на експлоатационните разходи на организациите, експлоатиращи АЕЦ, примерно с 80% разчетено на 1 кВт ч спрямо 2006 г. и съкращаване на пределните капиталови вложения на 1 кВт входяща мощност при строителството на енергоблокове за АЕЦ до 90% от равнището на 2007 г.