Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов настоява за по-широк дебат за увеличаването на акциза на спиртните напитки от следващата година. Това да стане както сред обществото, така и в пленарна зала на Народното събрание при първо четене на Закона за акцизите, съобщиха от пресцентъра на аграрното министерство.

„Запознат съм с предложението, направено в бюджетната комисия за вдигането на акциза с цел увеличаването на приходите в бюджета. Считам обаче, че при сегашната ситуация ще бъдат силно засегнати земеделските производители и преработвателните предприятия, които са затрупани с грозде от добрата реколта тази година", заяви министър Найденов. 
 
Според него, ако се увеличи акцизът на алкохола в момента, това няма да доведе до повече приходи. Напротив ще се увеличи сивият сектор и ще нарастне нелегалното производство на некачествени спиртни напитки (менте). „По този начин ще изложим на опасност здравето на потребителите. Освен това в България трябва да се провежда политика за намаляване на консумацията на твърд алкохол", каза министър Найденов.

По отношение на облагането на домашната ракия от селските казани, събраният акциз е направо символичен и разходите по събирането му се оказват по-големи от приходите, обясни той. По думите на министър Найденов хората ще спрат да варят ракия в казаните и ще го правят в домашни условия, което също застрашава тяхното здраве. През тази година близо 80 хил. тона грозде не са изкупени от лицензираните производители, което означава, че тези количества са отишли в селските казани и в гаражите.

По-късно вицепремиерът Симеон Дянков каза, че около 60 млн. лева ще постъпят в бюджета за 2010 година, ако парламентът приеме предложението на бюджетната комисия за увеличаване на акциза върху твърдия алкохол.

Припомняме, че вчера парламентарната бюджетна комисия предложи твърдият алкохол да се увеличи с 0.72 стотинки на литър заради повишението на акцизната ставка от 1100 на 1250 лева.

"Фискалната част е ясна както казах, ние преди я бяхме изчислявали на малко по-ниска ставка. Акциз около 56 млн. лева това ще е малко повече предполагаме около 60 млн. лева за фиска. Така че дискусията ще продължи до следващата седмица. Това е волята на народните представители или поне в тази комисия", обобщи Дянков.