Парламентът ще определи с решение 22 декември да е крайният срок за сключване на рамков договор.

Това съобщи здравният министър Радослав Гайдарски след консултация в стаята на „Коалиция за България", в която участваха и Борислав Великов от НДСВ и представители на здравната каса.

Днес по време на второто четене на бюджета на здравната каса в пленарна зала са приети текстове, които създават противоречия - противоречия, които могат да оставят касата без бюджет за следващата година, припомни председателят на парламентарната група на „Коалиция за България" Михаил Миков.

В пленарна дала например бе прието, че ако не бъде сключен нов рамков договор до 15 декември, ще важи старият до приемането на нов.
Това обаче влиза в противоречие с факта, че според други приети вече текстове от проектобюджета на касата за 2007 година догодина ще действат нови цени, нов прогнозен брой на пациентите и други условия, различни от тези в стария рамков договор.

След съвещанието в стаята на парламентарната група Миков посочи, че са се договорили за ново обсъждане на текстовете от проектобюджета на касата в бюджетната комисия още днес, отстраняване на противоречията и предоставяне на срок за договаряне между касата и лекарския съюз за сключване на рамков договор.

Според него, както и според Борислав Великов и здравния министър Радослав Гайдарски, шансовете за сключване на рамков договор до края на годината са големи.
По-рано от Българския лекарски съюз съобщиха, че представители на Здравната каса не са се явили на заплануваните за днес преговори по рамковия договор.

От БЛС настояват хората от НЗОК да се явят на срещата утре.

Бюджетът на здравната каса за 2007 година остана неприет, след като в пленарна зала бяха приети текстове, влизащи в противоречие с други, вече приети текстове, както и със следващите по проекта разпоредби.

Председателят на бюджетната комисия Петър Димитров предложи комисията да се занимае на свое заседание с текстовете, за да се избегнат противоречия с вече приетите.
Парламентът прие обсъждането да бъде прекратено и премина към следващата точка от дневния си ред, което възбуди недоволство.
В знак на протест ДСБ напусна пленарната зала и призова другите парламентарни групи да я последват, което бе подкрепено от Атака.

Борислав Китов изрази в кулоарите на парламента благодарност към депутатите на НДСВ и ДПС, подкрепили текстовете, отличаващи се от проектобюджета, внесен от комисията и изрази опасение, че на очакваното извънредно заседание на бюджетната комисия проектобюджетът на касата може да бъде променен в последния момент, както стана със закона за досиетата.

По мнението на заместник-министъра на здравеопазването Емил Райнов не става въпрос за раздор в коалицията по бюджета на касата, а по-скоро за недоразумение, което според него още днес на заседанието на бюджетната комисия ще бъде преодоляно.