Отдавна очаквана, но нерадостна новина. В сряда индийското правителство съобщи, че повишава цените на горивата в страната с най-голямата ценова стъпка, предприемана някога. Според агенция Синхуа, по този начин се цели компенсиране на скока в глобалните цени на петрола.

Взетото от индийското правителство решение предвижда, че за бензин вече ще се плаща с 5 рупии повече на литър, на дизел с 3 рупии на литър, а за бутилка сгъстен природен газ - с 50 рупии. В сряда валутният курс на рупията е 42.63 за един долар.

„Нямахме друг шанс" - твърди министърът на петрола на Индия Мурли Деора след заседанието на кабинета. Неспиращият ръст на цената на петрола на световния пазар е неправил нужно "част от товара на това поскъпване да бъде прехвърлен и върху плещите на консуматора чрез незначително вдигане на цените".

Държавните индийски петролни компании Bharat Petroleum и Hindustan Petroleum биха понесли загуби в размер на 2453 млрд. рупии ($ 58 млрд.) през тази фискална година, ако въпросното решение за увеличение цените на горивата не бе взето.

За последен път цените на бензина и дизела в Индия бяха повишавани през февруари. Новите цени влизат в сила от сряда в полунощ.

Правителството е предвидило и нулево вносно мито върху петрола и 2.5% мито върху продукти като авиационно гориво.

Анализаторите коментират, че държавните предприятия могат да компенсират част от загубите си, но вратата пред инфлацията е отключена, а сред населението на Индийския субконтинент - както може да се види от снимката със студента от днес - назрява недоволство. В късните часове премиерът Манмохан Сингх ще направи изявление по държавната телевизия.