Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) присъди на Община Велико Търново дългосрочен инвестиционен рейтинг "ВВВ-" и краткосрочен "А-3", което е равнозначно на добро финансово състояние и умерен кредитен риск, съобщи Янтра Днес.

Положително влияние върху оценката са оказали подобряването на финансовото състояние на Общината и наличието на инвестиции в инфраструктурата.

Високият дял на собствените приходи (около 90 %) в постъпленията от местни дейности са показателни за наличието на финансова независимост на Общината.

За последните 4 г. ръстът на собствените приходи в Общината е близо 6 млн. лв. до ниво от 14,4 млн. лв. за миналата година.

Това говори за финансова стабилност по-голяма от общини като Русе, Стара Загора, Плевен, Шумен и Ловеч.

Приходите от продажби на имущество са скочили близо 3 пъти (до 3 млн. лв.) и формират около една трета от местните постъпления. Три четвърти е делът на неданъчните приходи.

За първи път през миналана година общината е преизпълнила приходите от местни дейности, докато предходните години е била в дефицит, посочиха от БАКР.

Въпреки разширението на капиталовата програма на Общината обаче, инвестиционните разходи на глава от населението остават по-ниски от средните за страната.