Руското правителство е приело решение да смъкне нефтените експортни мита с един долар. За информацията Интерфакс се позовава на заместник началника на отдела на митническите плащания на Министерството на финансите на РФ Александр Сакович.

От първи февруари експортните мита ще са 179,7 долара за тон въглеводороди. Освен това ще бъдат смъкнати митата върху светлите нефтени продукти от 134 до 133,4 долара за същия обем, съобщава Lenta.ru. За експорта на тъмни нефтопродукти ще се взима по 71.8 долара за тон (сега митото е $72.2).

По думите на чиновника, смъкването на митата е предизвикано от намалението на цената на нефта на световните пазари. А нефтът поевтинява заради аномално топлата зима. От ноември до декември 2006 руският петрол е струвал на европейските пазари средно $56,7 за барел.

Нефтените мита се преразглеждат от правителството веднъж на два месеца. През декември митата са били смъкнати с цели 56,9 долара до 180,7 долара за тон.

В друга новина, излъчена от ПРАЙМ ТАСС, председателят на комитета на държавната Дума по енергетиката, транспорта и връзките Валерий Язев е заявил, че Беларус трябва да изплати компенсации на руската страна и на потребителите на руския нефт.

Според официалното лице, ситуацията може да се реши със „стъпка назад" от страна на Беларус. Според Язев въвеждането на транзитни мита и изземването на руски нефт от тръбопровода „Дружба" са немотивирани и абсолютно противозаконни действия на белоруските власти.