През месец януари през граничния контролно-пропускателен пункт /ГКПП/ Златарево в България са преминали около 8000 македонски граждани по-малко в сравнение с декември 2006 г., съобщи БНР.

Определено влияние върху пътникопотока в момента оказва това, че от 1 януари 2007 г. македонските граждани пътуват в България с визи, коментира началникът на Териториалното митническо управление /ТМУ/ Кулата Николай Шушков.

Средно месечно през миналата година през пункта са преминавали по 30- 35 хиляди пътника, докато за януари 2007 г. те са 25- 26 хиляди.

Митническият пункт на Златарево е един от 11-те сухоземни гранични пункта на територията на България, които са външна граница на Европейския съюз.

Разчита се да се засили търговската активност на Европейския съюз с Македония и Албания - страните, които най-пряко се обслужват на митническия пункт Златарево, и да се увеличи и работата там.

Най-често проблеми на митничарите сега създавали пътниците, преминаващи пеша границата и в двете посоки, но с въвеждането на визите броят им е понамалял.