България изпуска огромни инвестиции в областта на туризма заради твърде утежнения визов режим с Турция. Това съобщи на българо-турски икономически форум, провел се наскоро Зафер Сойлу, търговски съветник към посолството на Турция у нас, цитиран от БТА.

България да не наблягаме на морските курорти, които силно се конкурират на Балканите, а да наблегнем на ски, балнео и историческия туризъм, препоръча Сойлу.

По последни данни населението на Турция е 74 млн. души,  брутния вътрешен продукт постоянно се увеличава, както и покупателната възможност на населението. Вследствие на това броят на туристите от Турция по света нараства с всяка изминала година. В същото време заради усложнената политическа обстановка в Египет и останалите арабски държави в региона, южната ни съседка очаква увеличен приток на туризма.

От 74 млн. турци само 26 хил. са дошли в България. Когато погледнем обаче обратния поток - на родни туристи към Турция, виждаме, че при 7,5 милионна България броят на посетителите от нашата страна е много по-голям.