Днес, от 13 до 13.30 часа, пред сградата на Европейската комисия в Брюксел, граждани и екологични организации от няколко европейски страни ще внесат в европейските институции подписка за Рила.

Европейски депутати от групата на Зелените (Greens/EFA) ще демонстрират подкрепата си за каузата.

Петицията, събрала подписите над 145 000 български и европейски граждани, настоява българската държава да спре незаконното строителство над Паничище на територията на Национален парк "Рила" и проектозащитена зона "Рила-Буфер", съобщиха от организаторите.

Рила съхранява уникално за Европа и света природно и културно наследство. Българските неправителствени организации от коалицията "За да остане природа в България" предупреждават, че строителството на път, лифт и просеки за 3 писти и лифт, са само началото на мащабен проект за ски курорт „Паничище-Езерата - Кабул".

Проектът „Паничище - Езерата-Кабул" предвижда 27 ски писти и съоръжения с обща дължина над 100 км, от които 80% на територията на Национален парк Рила.

„Проектът нарушава драстично европейските директиви за "Натура 2000" и 9 български закона. Реализицията му сериозно би застрашила крехкото равновесие на екосистемите и ландшафта в района Седемте Рилски езера", обяснява Филка Секулова от A SEED Европа, Холандия.

Давид Моран, председател на организация „Франция - Рила", споделя, че кампанията трябва да се разглежда в контекста на борбата с корупцията в България.

От август до момента хиляди граждани участваха в над 50 акции за Рила в София, Варна, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Перник, Благоевград, Шумен и други градове в България", споделя Вера Петканчин от „Граждани за Рила".