Германската кредитна система е в треска за сливане и преобразуване, пише „Ханделсблат". „Дойче банк" потвърди за първи път новината за водени разговори с „Дойче пост" за акционерно участие в „Постбанк". Преговорите са в напреднал стадий. Ясно е, че това е стратегически подходяща стъпка, но въпросът е дали ще се стигне до консенсус за цената, заяви директорът на „Дойче банк" Йозеф Акерман на форум на „Ханделблат" във Франкфурт.

Днес вечерта заседава управителният съвет на „Дойче пост", който трябва да вземе решение. Неясно остава какви варианти за акционерно участие ще избере директорът на „Дойче пост" Франк Апел. „Дойче пост" държи 50 плюс 1 акция в „Постбанк". Акерман отхвърли офертата ръководената от него институция да поеме напълно "Постбанк".

Големи процеси на преструктуриране са нещо, от което ние не се нуждаем и не се стремим, заяви Акерман. „Ханделсблат" научи от финансовите кръгове, че „Дойче банк" има намерение да държи 30 на сто от капитала на „Постбанк". Акерман отхвърли предложенията на акционерите на „Постбанк" за 100%- продажба на трезора.  

Постбанк е една от малкото възможности за продажби, които останаха свободни. „Това пасва много добре на „Дойче банк" защото Акерман иска да развие по-добре не само Инвестиционното банкиране , но и частното банкиране, твърдят експерти. „Постбанк" разполага с 850 филиала и 14 милиона клиенти.

Преди време „Дойче банк" се включи в надпреварата за филиара  на Citibank в Германия, но в крайна сметка френската Credit Mutuel купи банката. Досега Доче банка направи дребни сделки в банкирането на дребно,  закупи филиали на Norisbank и der Berliner Bank.

Правителството ще подкрепи навлизането на „Дойче банк" в „Постбанк". Това ще бъде важна стъпка за понататъшното консолидиране на германския банков сектор, заяви министърът на финансите Пер Щайнбрук.

Междувременно стана ясно, че „Дойче банк" купува 40 на сто от най-старата руска управляваща компания UFG Asset Management, съобщи „Газета ру". Сделката е с право германската институция да изкупи и останалите 60 на сто акции до 2011 година. Съсобственик в руското дружество е бившият финансов министър Борис Федеров. Сделката възлиза на 65 милиона долара по сведения на руското издание.